Bezwaar WOZ waarde, waarom?
WOZ staat voor Wet waardering Onroerende Zaken, in de WOZ wordt de waarde bepaald van je woning of andere onroerende zaken. Deze waarde wordt elk jaar bepaald op een vaste peildatum, namelijk 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ is derhalve altijd een jaar geldig en is voor iedereen in te zien. Ben je huiseigenaar, dan kun je dus eenvoudig de WOZ-waarde van je huis inzien en deze vergelijken met bijvoorbeeld vergelijkbare woningen in de regio. In sommige gevallen kan het zinvol zijn om bezwaar WOZ waarde te overwegen. De gemeente is verantwoordelijk voor het bepalen van de WOZ-waarde. Zij kijkt hierbij naar zaken als de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen en naar kenmerken van de woning zoals de oppervlakte, het type woning en de ligging.
Zaken die worden beïnvloed door de WOZ-waarde
Lokale overheden zoals gemeenten, bepalen de waarde van de WOZ. Op basis van deze inschatting bepalen deze instanties, maar ook de Belastingdienst, hoe hoog de geheven belasting moet zijn. Het gaat bijvoorbeeld om onroerende zaakbelasting, afvalstoffenheffing (gemeenten), of inkomstenbelasting, schenk- en erfbelasting (Belastingdienst). Hoe hoger de ingeschatte WOZ is, hoe hoger de belasting is die je moet betalen. Een bezwaar WOZ waarde heeft daarom in de meeste gevallen vooral met dit gegeven te maken. Daarnaast betekent een hogere WOZ-waarde een betere onderhandelingspositie als je je woning wil verkopen. Tot slot kan de hypotheekrente bij een hoge WOZ-waarde omlaag, mits het risico voor de hypotheekverstrekker afneemt.
Manieren om zelf je WOZ te controleren
Er zijn enkele manieren om zelf de WOZ van je woning of onroerend goed te bepalen. Deze zaken kunnen helpen bij het overwegen van een bezwaar WOZ waarde.
- Mocht de aankoopdatum van de woning ongeveer rond de peildatum liggen, dan zal de WOZ-waarde vrijwel gelijk zijn aan de aankoopprijs, mits er in die tijd niets of nauwelijks iets aan de woning is veranderd;
- Sinds 2016 is de WOZ-waarde publiek in te zien via het WOZ-waardeloket. Via dit loket is de waarde van vergelijkbare woningen, zodat je eenvoudig kunt bepalen of jouw WOZ-waarde correct is ingeschat.
- De lokale makelaar kan je de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen aanleveren op of rond de peildatum. Daarnaast zijn via het Kadaster de koopsommen van vergelijkbare woningen binnen hetzelfde gebied op te vragen, tegen een kleine betaling. Deze cijfers kun je vergelijken met je eigen WOZ-waarde.
- Je kunt een gratis WOZ-check doen, waarmee je snel kunt bepalen of een bezwaar WOZ waarde überhaupt zin heeft. Daarnaast is voor zo’n 20 Euro een rapport op te vragen, waarin woningen vermeld staan die een lagere WOZ-waarde kunnen verantwoorden. In het rapport zijn zaken als de koopsom, de geïndexeerde koopsom en de kenmerken van de woning benoemd. Je kunt een vergelijking met deze zaken maken en op basis daarvan eventueel een bezwaar beter verantwoorden.
- Natuurlijk kun je ook een taxatierapport laten opstellen door een makelaar of een taxateur. In dit rapport wordt de waarde van de woning rond de peildatum, goed onderbouwd, bepaald. Een dergelijk rapport weegt zwaar in een eventuele bezwaarprocedure. Mocht het bezwaar worden gehonoreerd, dan wordt sowieso een deel van de proceskosten kwijtgescholden.
Waarom bezwaar WOZ waarde
Zoals gemeld bepaalt de WOZ-waarde mede de hoogte van de af te dragen belastingen. Een te hoge WOZ-waarde kan in het uiterste geval betekenen dat je wel 2.500 Euro teveel belasting per jaar betaalt. Een rekensom over de teveel betaalde belastingen over de gehele looptijd van de hypotheek is gauw gemaakt. Het is in geval van een bezwaarprocedure van belang dat het bezwaar binnen zes weken na ontvangst van de waardebeschikking wordt ingediend. De gemeente bepaalt vervolgens of je bezwaar gegrond is en gehonoreerd wordt.