Bekijk even een samenlevingscontract voorbeeld
Ben je van plan om samen te gaan wonen met je partner? Het spreekt voor zich dat dit een belangrijke mijlpaal is in jullie leven. Dit is natuurlijk allemaal erg romantisch en in de euforie van het moment is de kans groot dat er bepaalde belangrijke zaken over het hoofd worden gezien. Er zijn dan ook best een aantal belangrijke dingen die je moet zien te regelen. Zo moet je bijvoorbeeld beslissen over de manier waarop de woonlasten verdeeld zullen worden. Wat bovendien ook te denken van de inboedel? Is deze gezamenlijk bezit of niet? En wat gebeurt er met het pensioen van beide partners? Een samenlevingscontract voorbeeld maakt meteen duidelijk hoe al deze verschillende zaken vastgelegd kunnen worden. Is dit iets waar jullie ook behoeften aan hebben? Lees dan vooral even snel verder.
Welke zaken worden er allemaal opgenomen in een samenlevingscontract?
De informatie die je hebt aangetroffen in de inleiding van deze pagina kan enigszins doen vermoeden dat er in een samenlevingscontract verschillende bepaalde zaken dienen te worden opgenomen. Dat is niet juist. Bij het bekijken van een samenlevingscontract voorbeeld zal je dan ook direct tot de conclusie komen dat er helemaal geen sprake is van verplichte onderdelen. Dit betekent dat je voorafgaand aan het laten opstellen van een dergelijk contract beter even gewoon met je partner samen aan tafel gaat zitten.
Bespreek jullie wensen en zorg ervoor dat deze wensen de basis vormen voor de overeenkomst. Uitbreiden kan nog altijd, maar een solide basis waar beiden zich in kunnen vinden is een zeer belangrijke start. Enkele zaken die in principe steevast aan bod komen bij het opstellen van een samenlevingscontract zijn de volgende:
- Hoe worden de huishoudkosten geregeld?
- Wordt er gebruik gemaakt van een gezamenlijke bankrekening?
- Welke spullen blijven eigendom van wie en zijn er gezamenlijke spullen?
- Wordt er aanspraak gemaakt op een partnerpensioen of niet?
Naast bovenstaande kan je bij een samenlevingscontract voorbeeld bekijken ook veelal vaststellen dat er sprake kan zijn van een zogenaamd verblijvingsbeding. Deze maakt duidelijk of je bij het overlijden van je partner de gemeenschappelijke bezittingen kan behouden of niet.
Een samenlevingscontract opstellen is erg belangrijk
Door het bekijken van een samenlevingscontract voorbeeld wordt het al snel duidelijk met welke verschillende zaken je allemaal rekening kan houden bij het opmaken van zo’n overeenkomst. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen die gaan samenwonen dat nog altijd niet doen. Zoals reeds aangegeven is een samenlevingscontract niet verplicht, maar het is wel sterk aan te raden. Op het ogenblik dat er problemen zouden optreden die jullie relatie in het gedrang kunnen brengen kan je anders tegen zeer vervelende gevolgen aanlopen.
Hoeveel kost een samenlevingscontract laten opmaken?
Je kan op basis van een samenlevingscontract voorbeeld gewoon zelf het document opstellen en door beide partijen laten ondertekenen. Op deze manier beschikken jullie beiden gewoon over een juridisch document dat eventueel gebruikt zou kunnen worden wanneer er zich problemen voordoen. Dit gezegd hebbende is het zo dat menig aantal mensen er ook voor kiezen om hiervoor even bij de notaris langs te gaan. Het spreekt voor zich dat hier wel bepaalde kosten aan verbonden zijn. In dit geval kunnen de kosten zijn gelegen tussen de 200 en 500 euro. Of je dit al dan niet doet is uiteraard geheel aan jou om te bepalen.