Kopen van een tweede huis in het buitenland
Het kopen van een tweede huis of een vakantiehuis in het buitenland lijkt heel aantrekkelijk. Het nadeel is dat je in het buitenland voor hele andere regelgevingen komt te staan. Deze regelgeving verschilt per land en zelfs per werelddeel. Het is vaak wat ingewikkelder om een hypotheek te krijgen. Dit komt omdat het risico voor de geldverstrekker groter is. Waar moet je nog meer rekening mee houden van het kopen van een tweede huis in het buitenland?
Buitenlandhypotheken
Ze bestaan, de buitenlandhypotheken. De bank moet ook een groot financieel vertrouwen in je (kunnen) hebben. Dit vertrouwen wordt gecreƫerd door bijvoorbeeld een hoog inkomen of als je eerste huis bijna is afbetaald. Voorwaarde hierbij is vaak dat het huis in een land moet staan waar de bank tevens gevestigd is. Meestal kun je maximaal 75% van de executiewaarde lening, waarbij een maximale looptijd van 25 tot 30 jaar geldt. Houd er dus wel rekening mee dat je nog meer geld in moet brengen in vergelijking bij het kopen van een tweede woning in Nederland.
Geen recht op hypotheekrenteaftrek
Hypotheekverstrekkers financieren, bij een tweede huis, een kleiner deel van de koopsom. Houd er tevens rekening mee dat je een hogere rente betaald, omdat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dit heeft weer te maken met het risico dat de geldverstrekker loopt. De reden? Het huis dient als onderpand voor de hypotheek. Als jij niet aan je betalingsverplichtingen kan voldoen, is het voor de bank een stuk lastiger om het onderpand, in dit geval het huis, in het buitenland op te eisen. De looptijd van 25 tot 30 jaar is veel korter vergeleken met andere looptijden van een hypotheek voor een tweede woning. Hierdoor kunnen de maandlasten hoger uitvallen.