Wat is een bouwtekening precies?
Veel mensen denken dat een bouwtekening de benaming is van één enkele type tekening. Dat is echter niet correct, integendeel. In de praktijk is het dan ook zo dat een bouwtekening eigenlijk de verzamelnaam is voor een groep van bouwgerelateerde tekeningen. Een dergelijke tekening is dan ook een technische tekening die wordt gemaakt voor een gebouw of een ander bouwwerk. Daarbij is het zo dat ervoor het maken van een bouwtekening in het merendeel van de gevallen een beroep wordt gedaan op een architect of een bouwkundig tekenaar. Alle tekeningen die op deze manier gemaakt kunnen worden bestaan niet alleen in verschillende vormen, maar hebben ook diverse afmetingen. Vaak is het bovendien ook nog eens zo dat ze over een verschillende functie beschikken. Hoe dan ook, zou jij ook graag meer te weten willen komen over het laten maken van bouwtekeningen? Lees dan snel verder!
Welke bouwtekeningen zijn er allemaal?
De informatie die we in het beginstuk reeds hebben aangegeven heeft duidelijk gemaakt dat de ene bouwtekening de andere niet is. Er zijn op de markt dan ook menig aantal verschillende soorten tekeningen terug te vinden waarbij elke tekening haar eigen functie vertegenwoordigt. Enkele van de bekendste opties waar je een keuze uit kan maken zijn onder meer:
● De bestektekening;
● De constructietekening;
● Installatietekeningen;
● Detailtekeningen;
● Ontwerptekeningen;
● Plattegronden;
Naast bovenstaande vormen van bouwtekeningen zijn er uiteraard ook nog de zogenaamde revisietekeningen… of wat bovendien ook te denken van een schetsontwerp? Het is absoluut niet zo dat je voor de realisatie van een bepaald gebouw of bouwwerk behoeften hebt aan al deze verschillende soorten bouwtekeningen. Om te achterhalen welke tekeningen er precies voor jouw werkzaamheden gemaakt dienen te worden is het altijd interessant om even grondig te bekijken naar de verschillende fases die tijdens jouw werkzaamheden doorlopen worden. Op deze manier kan je exact achterhalen aan welke tekeningen jij behoeften hebt.
Moet je verplicht een bouwtekening laten maken of niet?
Je moet er bij stil blijven staan dat ene bouwtekening niet altijd vrijblijvend is. Ze maakt dan ook bijvoorbeeld een verplicht onderdeel uit van de vergunningsaanvraag. Met andere woorden, wil je graag overgaan tot de realisatie van een gebouw of een bouwwerk waarvoor een vergunning is vereist? Dan zal je daarvoor de beschikking moeten hebben over bouwkundige tekeningen. Betekent dit dat je geen bouwtekening moet laten maken op het ogenblik dat er geen bouwvergunning is vereist? In principe wel. Toch zijn er heel wat uitstekende redenen aan te halen om het toch nog te doen, namelijk:
● Een dergelijke tekening helpt je om je ideeën en wensen te visualiseren;
● Bouwtekeningen maken duidelijk of je ideeën en wensen realiseerbaar zijn;
● Eigenlijk fungeert de tekening als communicatiemiddel in de bouw;
● Bij bouwfouten zorgt een bouwtekening voor een juridische basis;
Je dient er natuurlijk rekening mee te houden dat er voor het laten maken van een bouwtekening ook bepaalde kosten aangerekend zullen worden. Bij een eenvoudige tekening mag je rekenen op een kostprijs van ergens tussen de 100 en 150 euro. Laat je een tekening maken voor een volledig gebouw via wb4u.nl? Dan zal je kunnen vaststellen dat je al snel rekening dient te houden met een kostprijs beginnende rond de 1.250 euro.